V ponedeljek, 28. 3. 2022, je na Ekonomski šoli MS potekalo že 30. Regijsko srečanje mladih raziskovalcev Pomurja, ki so se ga udeležili tudi mladi raziskovalci naše šole. Na srečanju so se naši učenci predstavili s štirimi raziskovalnimi nalogami.

Na področju psihologije in pedagogike so učenke iz 7. razreda – Zala, Luna in Marij predstavile svojo raziskovalno nalogo z naslovom: Učenje – veselje ali trpljenje? Učna motivacija učencev z vidika učencev in strokovnih delavcev. V raziskovalni nalogi so učenke raziskovale, kako učenci sami ocenjujejo svoje učne navade in učno motivacijo ter kaj o tem menijo njihovi učitelji. Rezultati so pokazali, da v mnenju obeh anketiranih skupin prihaja do večjih razlik.

Na enakem področju sta svojo raziskovalno nalogo z naslovom Primerjava poklicnih in izobraževalnih ciljev romskih in neromskih učencev predstavili tudi učenki Anja iz 8. in Lina iz 9. razreda. Rezultati so zelo spodbudni in kažejo na to, da se večina učencev po končani OŠ želi vpisati v srednjo šolo, da je učencem pri izbiri poklica najpomembnejše veselje do tega dela ter da jih najbolj veseli delo z ljudmi. Obe raziskovalni nalogi s področja psihologije in pedagogike sta prejeli bronasto priznanje.

Na interdisciplinarnem področju je sodelovala učenka Zoja Hanc iz 9. razreda s svojo raziskovalno nalogo Mnenje mladih o epidemiji covida – 19. Učenka je raziskovala tako splošno mnenje mladih kot tudi to, kako vsak posameznik sam doživlja to epidemijo. Rezultati so pokazali, kaj pravijo mladi o vplivu epidemije na njihovo življenja, kako doživljajo različne ukrepe, kaj menijo o cepljenju in še marsikaj zanimivega. Učenka je za nalogo prejela zlato priznanje in se uvrstila na državno srečanje.

Na področju sociologija in filozofija sta sodelovala učenka Isabella iz 8. in Nejc Mencigar iz 9. razreda s svojo nalogo Izzivi rejništva – rejništvo z vidika rejnikov, otrok v rejništvu in strokovnih delavcev. Naloga se dotika zelo občutljivega, a pomembnega področja. Rejništvo je namreč posebna oblika varstva otrok, ki jim je potrebna oskrba in vzgoja pri osebah, ki niso njihovi starši. Kako rejništvo doživljajo otroci sami, kaj o rejništvu menijo rejniki in kaj strokovni delavci Centra za socialno delo, sta učenca ugotovila z lastnim empiričnim raziskovanjem. Učenca sta za raziskovalno nalogo prejela zlato priznanje in se uvrstila na državno srečanje.

Vsem mladim raziskovalcem čestitamo za dobre opravljeno raziskovalno delo in za vse dosežke na tekmovanju.

Vse raziskovalne naloge so dostopne v naši šolski knjižnici in vas vabimo k branju!

Zapisala psihologinja:

Anita Fartek

(Skupno 223 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost