V tem šolskem letu smo se vrtec in šola vključili v projekt ZRSŠ z naslovom Varno in spodbudno učno okolje. Namen projekta je razvijanje dobrega počutja in odnosov med vsemi udeleženci vzgojno – izobraževalnega ter skrb za duševno zdravje in blagostanje. Pri predšolskih otrocih in učencih pa tudi krepitev socialnih in čustvenih kompetenc.

Znotraj projekta potekajo izobraževanja za strokovne delavce vrtca in šole, z predšolskimi otroci in učenci pa se izvajajo različne delavnice in vsebine za doseganje zgoraj omenjenih ciljev. Naj omenim le nekatere dejavnosti, ki smo jih do sedaj izvajali: delavnice s področja prijateljstva in dobrih medosebnih odnosov, socialne igre, vaje čuječnosti, veriga prijateljstva, adventni koledar dobrih želja, merjenje počutja s posebno Lestvico za merjenje počutja/klime v razredu, uporaba ledotalilcev …

Tako na matični šoli kot tudi podružnični šoli Pertoča je zaživel »VSUO kotiček«, v katerem je meseca decembra še posebej živahno in pestro, saj v njem trenutno poteka aktivnost »December – mesec pohval in dobrih želja«.

Namen aktivnosti je, da se otroci posameznega oddelka med seboj boljše spoznajo, povežejo med seboj in tudi predstavijo ostalim učencem na šoli. Aktivnost poteka tako, da je vsak oddelek razmislil o svojih lastnostih in kako bi se predstavili drugim učencem na šoli. Svojo predstavitev so pripravili s pomočjo svojih razrednikov na risalnem listu. Predstavitev oddelka so lahko pripravili po lastni želji. Dobili pa so še dodatno nalogo – da se na tem plakatu tudi kot oddelek pohvalijo z eno dobro lastnostjo, ki jo ima njihov razred. S tem smo želeli spodbuditi pozitivno razmišljanje in iskanje pozitivnih lastnosti znotraj posamezne oddelčne skupnosti.

Ker pa se ta aktivnost izvaja v »veselem decembru« smo dodali še izziv, da na pripravljeno kroglico iz papirja zapišejo kot oddelek – kaj želijo vsem drugim učencem in delavcem šole (njihove božično – novoletne želje). Te želje so narisali ali zapisali na pripravljeno papirnato kroglico in jo nato obesili na smrečico v VSUO kotičku. V aktivnost so se vključili tudi oddelki vrtca, ki imajo svoje igralnice v prostorih šole.

Želimo vam vsem čim lepši praznični december in bližajoče praznike!

Zapisala:

Anita Fartek

(Skupno 143 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost