Učenci 2. in 3. razreda smo 3.10.2023 imeli tehniški dan. Letos malo drugačnega, saj smo se odpravili do tovarne Dajč, kjer smo si ogledali postopek pridelave bučnega olja.

Najprej smo se zbrali pred šolo, kjer smo z učiteljicami ponovili pravila obnašanja na cesti. Hitro smo vzeli pot pod noge in se odpravili proti cilju. Ker se sedaj učimo o prometu, smo na poti bili zelo pozorni na prometne znake in druga obvestila, o katerih smo govorili pri pouku. Ugotovili smo tudi, da v našem okolju v zelo kratkem času srečamo veliko vozil. Srečali smo tudi nekaj pešcev, katere smo lepo pozdravili.

Ko smo prispeli na cilj, smo začutili prijetne vonjave bučnega olja. Gospa Andreja Dajč nas je lepo sprejela in nas vodila do velike sobe, kjer smo se lahko vsedli in pojedli malico. Po malici smo si ogledali tovarno. Gospa Andreja nam je prikazala postopek pridelave bučnega olja in imeli smo zares srečo, saj so ravno takrat pridelovali olje za stranko. Po ogledu tovarne nas je čakala kar dolga pot nazaj do šole. Na poti smo se ustavili pri slatinskem vrelcu v Nuskovi, kjer smo si lahko malo spočili in poklepetali.

Dan je bil res prijeten in je hitro minil.

Ali veste:

  • da za pridelavo 1 litra olja potrebujemo 2 kg – 3 kg bučnih semen (odvisno od kvalitete semena)
  • da pred pridelavo olja bučnemu semenu dodajo sol in vodo
  • da ostanek semena pri stiskanju imenujemo bučna pogača,
  • da je bučna pogača zelo dobra predvsem za krave (potem ima mleko boljšo kvaliteto)
  • bučno pogačo lahko uporabimo tudi kot vabo za ribe.

(Skupno 73 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost