Želimo vas opozoriti, da smo, med učenci, zaznali uporabo različnih aplikacij, ki omogočajo anonimno pošiljanje sporočil ter anonimno podajanje mnenj.

Ker učenci v teh aplikacijah podajajo različna mnenja in komentarje anonimno, upajo zapisati marsikaj, kar v živo ne bi povedali. Posledično te aplikacije pogosto vodijo v različne oblike spletnega nasilja. Zapisana vprašanja in odgovori pogosto vodijo v žaljenje, obrekovanje, ustrahovanje. Prisotni so tudi pozivi k slačenju, samozadovoljevanju ter tudi samomoru.

Kljub temu, da te aplikacije navidezno delujejo anonimno, pa vseeno zbirajo podatke o svojih uporabnikih. Nekatere aplikacije pridobijo uporabnikov IP naslov, nekatere ime in priimek, naslov, telefonsko številko, tudi seznam stikov shranjenih na mobilnih telefonih. Uporaba večine teh aplikacij je močno odsvetovana za uporabnike mlajše od 18 let. Priporočamo vam, da zaščitite svoje otroke in jim ne dovolite uporabljati aplikacij, ki omogočajo anonimno pošiljanje sporočil ter anonimno podajanje mnenj ter vodijo v spletno nasilje.

Vsako spletno nasilje, čeprav je na prvi pogled morda nedolžno in na žrtvi ni videti posledic, pusti posledice. Zato spletnega nasilja ne smemo dopuščati. Marsikatera žrtev na prvi pogled ne kaže nobenih posledic nasilja, v resnici pa zelo trpi, le tega noče, ne zna ali pa si ne upa pokazati. Spletno nasilje lahko žrtev pahne v stisko, ki se lahko stopnjuje in vodi tudi v depresijo, izolacijo in samopoškodovanje.

Aplikacije, ki so razširjene med učenci in so odsvetovane za mlajše od 18 let:

  • Yolo je aplikacija namenjena anonimnemu postavljanje vprašanj ter pisanju odgovorov v povezavi s Snapchatom. Pogosta so žaljiva sporočila ter spletno nasilje.
  • Kik spodbuja komuniciranje z neznanci in nudi veliko mero anonimnosti, saj uporaba ni vezana na telefonsko številko, prav tako ni zahtevana uporaba pravega imena. KIK ima starostno omejitev za uporabnike zgolj 13 let.
  • Sarahah omogoča anonimno pošiljanje sporočil. Brez opozorila posreduje vse podatke iz seznama stikov na razvijalčev strežnik.
  • AKSfm daje uporabnikom možnost, da sprašujejo druge uporabnike in/ali odgovarjajo na njihova različna vprašanja popolnoma anonimno. Že če na hitro obiščemo stran, lahko vidimo, da je na profilih veliko spolne, neprimerne in ustrahovalne vsebine, ki jih uporabniki (pogosto skriti za anonimnostjo ali vzdevkom) lahko objavljajo brez zadržkov.
  • Ome TV (oz. Omegle Chat Alternative) in Omegle sta storitvi spletnega video klepeta in tekstovnega klepeta z neznanci. Omegle deluje kot spletna stran, medtem ko je Ome TV v obliki spletne strani in aplikacije za mobilne telefone. Pri obeh aplikacijah ni učinkovitega nadzora, da se mladostniki ne bi srečali z njim neprimernim vsebinam. Na obeh platformah je veliko posameznikov, ki se kažejo goli, izvajajo spolna dejanja in nagovarjajo sogovornike, k posnemanju. Na ta način tudi pridobivajo gole posnetke otrok in mladostnikov, saj ti pogosto nasedejo njihovim obljubam, kot je npr. da dogajanja ne bodo delili z drugimi. Posamezniki takšne pogovore posnamejo in potem posnetke mladoletnikov delijo z drugimi v pedofilskih omrežjih, na Dark webu in drugje. Posamezniki so lahko zaradi tega tudi žrtve izsiljevanja za še več golih posnetkov.

 

Še enkrat vas naprošamo, da upoštevate naše opozorilo, se pogovorite z vašimi otroci in jim onemogočite uporabo omenjenih aplikacij. Vsakršno morebitno spletno nasilje prijavite ustreznim organom pregona.

Ravnatelj:  Aleksander MENCIGAR, mag. manag., prof.

(Skupno 180 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost