V sredo, 3. 11. 2021, sta se učenca Nejc Mencigar (9.b) in Isabella Fartek (8.a) skupaj z mentoricama udeležila nagradne Zotkine ekskurzije, saj sta v lanskem šolskem letu prejela zlato priznanje na Državnem srečanju mladih raziskovalcev Slovenije, s področja sociologije.

V sklopu strokovne ekskurzije smo najprej obiskali Muzej premogovništva v Velenju, kjer smo se spustili globoko pod zemljo in z ogledom razstave boljše spoznali delo rudarjev nekoč in danes. Prejeli smo tudi pravo rudarsko malico.

Nato se je pot nadaljevala v Vitanje, kjer so nas prijazno sprejeli v Centru vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga. Vodeno smo si ogledali razstavo, se več naučili o vesolju in poletih v vesolje, spoznali pomemben prispevek Hermana Potočnika Noordunga (pionirja vesoljske tehnike), si ogledali makete raket, satelitov, primere vesoljske hrane…Učenci so v delavnici tudi sami izdelali svojo raketo ter izvedli kratko tekmovanje med seboj in ugotovili, katera raketa je »poletela« najdlje.

V Vitanjah smo opravili tudi kosilo ter nato nadaljevali pot  v Zreče, kjer so pred leti obnovili staro železniško postajo in del ozkotirne železnice, na kateri je tudi še danes delujoča parna lokomotiva. Sprejel nas je kurjač in strojevodja parne lokomotive, ki sta že ob 11.00 zjutraj za nas pripravila parno lokomotivo (zakurila…). Posebno doživetje je bilo, da smo se s parno lokomotivo lahko tudi zapeljali.   

Strokovna ekskurzija je bila zelo poučna. Spoznali smo veliko novih stvari in se zahvaljujemo organizatorjem – ekipi ZOTKS, za prijetno doživetje.

Zapisala psihologinja: Anita Fartek

(Skupno 113 obiskov, današnjih obiskov 1)