V torek, 7. 9. 2021, smo v okviru interesne dejavnosti Zeleni planet dobili obisk lovca. Lovec nam je povedal, da prihaja iz Lovske družine Cankova, ki šteje okrog 50 članov. Povedal nam je tudi, da lovijo  veliko divjad, kot sta jelen in srne, ter malo divjad, kot so na primer fazani. Vsak lovec naj bi imel tudi lovskega psa, ki mora biti šolan za to delo. Zelo znani lovski psi so ptičarji in španjeli. Žal pa imajo le redki lovci psa. Pokazal nam je tudi opremo lovca – nahrbtnik, v katerem  je daljnogled, nož, svetilka in lovska puška.

Najbolj smo se razveselili njegovih spremljevalcev – dveh lovskih psov. Ugotovili smo, da sta Leni in Ajda dresirana, ubogljiva in izjemno prijazna psička. Tudi psa sta se nas razveselila, saj sta se ves čas igrala z nami in se pustila božati.

Naslednji teden pa smo pri krožku dobili drugi podoben obisk. Obiskali sta nas ga. Ana iz Društva za zaščito živali Pomurja in Lejla, prijazna črna psička. Ga. Ana nam je predstavila delovanje DZŽ in z Lejlo sta nam prikazali, kako ljudje pravilno pristopamo k psom in na kakšne načine razberemo, kako se le-ti počutijo. Spoznali smo, da ima drža telesa, drža ušes ali repa, pasji pogled ali celo kazanje zob svoj pomen in je pokazatelj, ali je pes dobre ali slabe volje. To pa je pomembno, ko se mu želimo približati, saj je od tega odvisno, kako bo reagiral na nas. Naučili smo se pravilno pristopiti k psu in Lejla je od vsakega učenca prejela tudi droben posladek, ki pa ga je bila zelo vesela.

S predstavnico DZŽ smo se dogovorili, da se bomo še srečali. Na šoli poteka zbiranje hrane za prostoživeče mačke in vsi učenci ste vabljeni, da po svojih močeh podarite kakšno malenkost (hrana v pločevinki, suha hrana) za mačke, ki nimajo svojega doma. Hrana se bo zbirala skozi celotno šolsko leto. Zbirno mesto najdete v avli šole, levo od glavnega vhoda. Za vaš prispevek se vam mačke najlepše zahvaljujejo.

Oba obiska sta bila zelo poučna, predvsem pa zanimiva in prijetna, zato se g. Obalu iz LD Cankova in ge. Žnidaršič iz DZŽ Pomurja zahvaljujemo in upamo, da se kmalu spet vidimo.

Učenci in učenke ID Zeleni planet

(Skupno 139 obiskov, današnjih obiskov 1)