Na naši šoli že nekaj let potekala raziskovalni krožek, v sklopu katerega učenci spoznajo in pridobijo prve izkušnje s področja mladinskega raziskovalnega dela. Učenci spoznajo raziskovalno dejavnost od ideje do zaključka procesa, ko na podlagi lastnega raziskovanja sprejmejo svoje zaključke in sklepe in s tem pridobijo odgovore na zastavljena raziskovalna vprašanja.  

Učenci vsako leto znova presenetijo za zanimivimi idejami za raziskovanje. In tudi v tem šolskem letu je bilo tako. V raziskovalni krožek se je vključilo kar 11 učencev od 7. – 9. razreda, ki so raziskali šest različnih tem. Nekateri so se raziskovanja lotili sami, nekateri v dvojicah, ena raziskovalna naloga pa je nastala skupinsko. Teme, ki so jih v tem šolskem letu učenci raziskali so bile: telesna samopodoba najstnic, ljubosumje v prijateljskih odnosih, igranje videoiger, zasvojenost s prepovedanimi drogami, odnos in znanje najstnikov o spolnosti ter odnos in znanje osnovnošolcev do nudenja prve pomoči. 

Z raziskovalnimi nalogami so se učenci udeležili 31. Regijskega srečanja mladih raziskovalcev Pomurja, ki je potekalo 27. marca 2023, na OŠ I MURSKA SOBOTA. Učenci so uspešno predstavili in zagovarjali svoje raziskovalne naloge pred strokovnimi komisijami ter za opravljeno delo prejeli številne pohvale. Tako kot je na vsakem tekmovanju, so na koncu sledile še nagrade oz. podeljena priznanja s sovicami. Štiri raziskovalne naloge so se uvrstile tudi naprej na državno srečanje mladih raziskovalcev Slovenije.

Naši učenci so prejeli naslednja priznanja:

  • Zoja in Alina (7.a): raziskovalna naloga na temo prva pomoč – zlato priznanje in uvrstitev na državno srečanje;
  • Tijan in Nik (7.b): raziskovalna naloga na temo igranje videoiger – zlato priznanje in uvrstitev na državno srečanje;
  • Tjaša in Hana (8.a): raziskovalna naloga na temo ljubosumje v prijateljskih odnosih – bronasto priznanje;
  • Klara (8.a): raziskovalna naloga na temo telesna samopodoba romskih in neromskih najstnic – srebrno priznanje;
  • Alja (7.a) in Zala in Luna (8.b): raziskovalna naloga na temo odnos in znanje najstnikov o spolnosti – zlato priznanje in uvrstitev na državno srečanje;
  • Isabella (9.a): raziskovalna naloga na temo problematika zasvojenosti s prepovedanimi drogami – zlato priznanje in uvrstitev na državno srečanje.

Učencem čestitamo za nova spoznanja, ki si jih pridobili tekom raziskovanja, za uspeh na regijskem srečanju in jim želimo še naprej veliko dobrih idej za raziskovanje.

Psihologinja: Anita Fartek

(Skupno 124 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost