Ker je zdravje naša največja vrednota, so učenke 2. razreda POŠ Pertoča v četrtek, 20. maja 2021, v okviru naravoslovnega dne spoznavale blagodejna zelišča, dišavnice in začimbe z zdravilnimi učinki. Najprej so se predajale naravnim aromam sveže mete, sivke, timijana, majarona in rožmarina, hkrati pa z vonjem prepoznavale suhe začimbe, ki jih je moč najti na policah domače kuhinje.

Zatem so se preko videoposnetka seznanile z ekološko pridelavo zdravilnih zelišč na zeliščni kmetiji Kalan ter se podučile o glavnih značilnostih različnih aromatičnih zelišč in vneto razpravljale o možnostih uporabe le-teh tako v kulinariki kot zdravilstvu. Sledilo je sproščanje ob vohanju eteričnih olj iz zelišč, priprava osvežujoče limonade z meto, ustvarjanje zapisov in predstavitev izbranih začimb ter izdelava didaktične igre »Spomin o zeliščih«, s pomočjo katere so ob koncu utrdile prepoznavo teh neverjetnih rastlin. Po malici smo se skupaj sprehodile do bližnjega travnika, kjer so učenke nabrale dišeče rastline in jih zaznavale s svojimi čutili, pri čemer so bile navdušene zlasti nad opazovanjem rastlinskih delov pod lupo. Po vrnitvi v šolo so se seznanile s pomenom herbarija in s pomočjo slikovnih ključev za določevanje rastlin prepoznale posamezne nabrane cvetlice ter jih skupaj z listki s poimenovanji položile v časopisne pole, ki smo jih ob koncu obtežile s knjigami. Na ta način so pripravile rastline na sušenje in nadaljnjo izdelavo svojega prvega herbarija. Zatem so še na poseben način z najrazličnejšimi naravnimi barvami iz nabranih cvetov obarvale belo bombažno blago in sešile dišavne mošnjičke, v katere so nasule zeliščno sol, ki so jo s poljubno kombinacijo dišavnic pripravile same.

Učiteljica Kaja Kous

(Skupno 62 obiskov, današnjih obiskov 1)