Cilj projekta je ozaveščanje učencev o trajnostnih virih energije, načinih proizvodnje električne energije, oskrbi z električno energijo in njeni rabi, o ukrepih za učinkovito rabo energije ter prihodnosti oskrbe z električno energijo v Sloveniji in svetu.

Nagradni natečaj Mladi v svetu energije je v šolskem letu 2020/21 razpisan za štiri starostne skupine. Glede na starostno skupino sta prilagojeni tudi vrsta in težavnost pričakovanih izdelkov.

Letošnji slogan za vse štiri kategorije: Nizkoogljično je odlično!

V drugi starostni skupini »malčki« (3. razredi) smo izdelali izvirno serijo risbic in prikazali, kaj je za vtičnico. Mladi vse prevečkrat pozabijo, da za električno vtičnico stoji cel elektroenergetski sistem od prenosnega in distribucijskega omrežja, kablovodov, transformatorskih postaj, razdelilnih postaj do objektov, ki z generatorjem proizvajajo električno energijo. Na ta način se učencem predstavi ta kompleksen sistem, ki vsem nam zagotavlja nemoteno in zanesljivo dobavo električne energije.

Pri ustvarjanju z otroki smo upoštevali značilnosti energetskega sistema Slovenije. Preverili smo, katere elektrarne proizvedejo največ električne energije, nismo pa pozabili vključiti  letošnji slogan: Nizkoogljično je odlično!

V lanskem šolskem letu smo bili v svoji kategoriji najboljši, zato so učenci prejeli nagrado, in sicer ekskurzijo v Svet energije v Krškem. Resnično zelo težko čakamo, da se bo epidemija polegla in bomo lahko to ekskurzijo tudi izvedli.

Vodja projekta: Ane Mari Čerpnjak

(Skupno 130 obiskov, današnjih obiskov 1)